Våren 2019 ga jeg ut et par sanger på min barndoms dialekt - "Hinna" og "Fredag før pinse".

Tidligere utgivelser:

«Stille sanger» (2017) er Anette Giljes debutalbum, både som låtskriver og artist. Disse 12 små sangene er laget spesielt for folk med lav lyttekapasitet, som egentlig ikke orker å høre på musikk. 

 

- Da jeg var generalsekretær i en pasientforening, ble jeg overrasket over hvor mange mennesker som på grunn av skade, sykdom eller ulykke sliter kognitivt i den grad at "vanlig musikk" blir for krevende å prosessere. Og når man ikke (lenger) orker å høre på musikk med "normalt lydbilde" kan det forsterke følelsen av utenforskap, sier Anette Gilje. - Når lyden av å spise knekkebrød låter som et pukkverk i hodet, og farrisen bråker for mye, da blir selv yndlingsmusikken utilgjengelig.

 

Alle tekstene i «Stille sanger» har temaer som relaterer seg til det alvoret man kan kjenne på når livssituasjonen er krevende. Melodiene er enkle og lett tilgjengelige, med akkorder som fargelegger uten å være for utfordrende. Lydbildet er mykt og behagelig, uten høyfrekvente lyder, raske rytmer eller avanserte riff. - I og med at den lyttegruppen jeg henvender meg spesielt til, har problemer med å konsentrere seg om å høre på sanger av normal varighet, er sangene korte, forklarer Gilje. Albumet består av 12 sanger med en total spilletid på 18:30 minutter. 

 

Lars Martin Myhre er gitarist og produsent på «Stille sanger». Hans spesielle vare og presise gitar akkompagnement gir vokalen et delikat og poetisk tonefølge. - Det å gi ut ei plate til noen som egentlig ikke orker å høre, er i utgangspunktet en selvmotsigelse. Det letteste hadde vært å la være, sier Lars Martin Myhre. - Noe sier meg at denne ideen er riktig. Vi måtte tenke alt annerledes i studio og stille spørsmålstegn ved valg vi ellers tar som en selvfølge. Der jeg normalt ville tenke, her ville det låte bra med en bass, så må jeg nå stille spørsmålet, er det egentlig nødvendig på denne produksjonen? Vi brukte minimalt med virkemidler, men jeg synes ærlig talt det ble ganske fint, jeg. En slik ekstrem økonomisering med virkemidler har også fått meg til å tenke gjennom det jeg lager selv, for det skal så lite til for å skape variasjon. Det kan noen og enhver lære noe av," konkluderer Myhre.

 

«Kan du gi meg en klem» oppsummerer stemningen i albumet.

 

Fond for utøvende kunstnere og Drammen kommune har støttet utgivelsen.

Albumet er oversatt til tegnspråk av tegnspråkperformer Ragna Huse, og er tilgjengelig på Tegn.tv

 

Musikk på flere språk

I 2018 sang Anette Gilje inn Stille sanger på engelsk, tysk og spansk. Profesjonelle oversettere gjendiktet tekstene på poetisk og vakkert vis. To av albumene er allerede ute, og «Canciones Serenas» med gjendiktninger av Juan Gutiérrez-Maupomé/Hege Merethe Paulsen slippes 2. november 2018.

Songs of Silence gjendiktet av Mike McGurk

Leise Lieder gjendiktet av Nora Pröfrock

Singel ble sluppet på norsk og engelsk 8. mars og på tysk og spansk 16. november 2018.

I desember 2018 ble julesingel sluppet på norsk, engelsk, tysk, spansk og tegnspråk.